Trenger jeg en nettside?

En nettside skal være med på å bygge opp momentet i bedriften din og bør på en profesjonell måte vise frem hvem du er, og hva du driver med.

Gode grunner til å ha en nettside

Dersom du er usikker på om du skal skaffe en nettside til din bedrift, skal jeg spare deg litt tid – du trenger en nettside, og den bør være god. Nettside skal være med på å bygge opp momentet i bedriften din og bør på en profesjonell måte vise frem hvem du er, og hva du driver med.

Forbruksmønsteret utvikler seg over tid for å tilpasse seg moderne teknologi, og forbrukeres handlingsmønster har endret seg for å tilpasse seg den digitale tidsalderen.

Et relevant eksempel er telefonkataloger. Da telefonen kom til Norge i 1884 var det en helt ny teknologi, og i løpet av første halvdel av 1900-tallet bygde Telegrafverket ut et landsomfattende rikstelefonnett.

Etter hvert som flere husholdninger og bedrifter tok telefonkatalogen i bruk, for å finne produkter og tjenester, forsto bedriftseiere fordelen med å være lett tilgjengelig i telefonkatalogen. Innen 1950-tallet hadde markedsføring i telefonkatalogen blitt vanlig for bedrifter i Norge. Det ga mening, når flertallet av norske husholdninger og bedrifter benyttet seg av telefonkatalogen til daglig.

Så kom internett og den desidert største forandringen av “status quo” for kommunikasjon siden telefonen – den digitale transformeringen var i gang. Etter hvert som både enkeltpersoner og bedrifter forsto at det var raskere, og mer effektivt, å søke på nettet enn å bruke telefonkatalogen, forandret forbruksmønsteret seg drastisk.

Den digitale overgangen var komplett i 2009 da siste utgave av telefonkatalogen ble utgitt på papir.

Norge er i verdenstoppen i internettbruk, og i 2011 brukte 93,5 prosent av befolkningen internett flere ganger om dagen. 2011 var også året hvor antallet som brukte internett for å finne lokale bedrifter og tjenester, passerte 59 prosent.

Når vi spoler frem til 2022 har antallet forbrukere som bruker internett til å finne lokale bedrifter, økt til 97 prosent.

Dersom du vil at din bedrift skal bli valgt, må du bli funnet på nett, og for at dette skal være mulig, trenger du en nettside.

8 gode grunner til at du trenger en nettside uansett bransje

En interessant analyse fra Deloitte om teknologitrendene blant små bedrifter, fant at små bedrifter som benytter seg av digitale verktøy:

  • Tjente to ganger så mye pr. ansatt
  • Hadde en omsetningsvekst året før som var nesten fire ganger så høy
  • Hadde tre ganger høyere sannsynlighet for å skape arbeidsplasser i året som gikk
  • Hadde en gjennomsnittlig vekst i ansatte som var mer enn seks ganger så høy

Dette gjelder alle bransjer, også B2B.

Digital tilstedeværelse starter med en nettside. Hvis du ikke er overbevist enda – her følger 8 gode grunner til at du ikke bare trenger en nettside, men en nettside som faktisk er tilgjengelig og optimalisert.

Vanlige innvendinger mot å ha en nettside

Vi jobber med små bedrifter hver dag, og vi har hørt så og si alle argumenter mot å ha en nettside. Et fellestrekk for innvendingene vi hører er at de ofte stammer fra feilinformasjon. Her er noen av de vanligste grunnene under, samt våre typiske svar.

“Bedriften min er for liten og jeg har ikke budsjettet til en nettside.”

Dette er nok den vanligste grunnen vi hører fra små bedrifter.
Nettsiden din er den viktigste markedsføringsressursen din – nummer 1! Å si at du ikke har budsjett til å prioritere en nettside er som å si at du ikke har budsjett til å søke om nødvendige godkjenninger før du starter et byggeprosjekt. Du kommer til å få problemer senere om du ikke tar de rette skrittene i starten.

Skaff deg en nettside: Den trenger ikke være stor, komplisert og kjempedyr, men den trenger å eksistere, og den må være mulig å finne i søkemotorer.

“Jeg har en venn som kan lage nettsider, og har allerede lovet at han kan gjøre det.”

Er vennen din webutvikler og webdesigner? I så fall er du blant de heldige. Sørg for å melde at det haster å få nettsiden ferdig.

Om han eller hun lager nettsider som en hobby, kan det lønne seg å vurdere følgende:

Sammenlign nettsiden din med et fremkomstmiddel. Du kan sykle, eller kjøre den nyeste elbilen på markedet. Du kommer deg antagelig fra A til B uansett, men et av alternativene er mer effektivt, frakter deg lenger raskere, og vil være en mer komfortabel måte å reise på.

Det du ser og leser når du besøker en nettside er bare rundt 20 prosent av hva som går inn i å utvikle en nettside. Bak alle de fine sidene med fancy grafikk er det koder og tagger som er spesifikt skrevet for å gi en bedre plassering i søkemotorer, sørge for at nettsiden laster raskt og effektivt, og gir besøkende en sikker og brukervennlig opplevelse. De fleste nybegynnere og hobby-utviklere mangler kunnskap om riktig bruk av kode, tagger, skript, sikkerhet og søkemotorvennlig utvikling. Om du har en pen nettside, men ingen finner den når de søker etter deg går du glipp av viktige markedsføringsmuligheter.

“Kundene våre bruker ikke PC for å finne oss”

Dette er tull, og bedriftseieren som sier dette glemmer at dette ikke kun gjelder datamaskiner. Det inkluderer også potensielle kunder som surfer på nettet, sosiale medier og apper på mobile enheter (smarttelefoner).

I 2017 brukte 90 prosent av befolkningen internett daglig, mens 95 prosent har en smarttelefon, og i 2016 passerte mobile enheter vanlige datamaskiner i internettrafikk for første gang.

Smarttelefon = PC / Mac / datamaskin

I min bransje trenger vi ikke nettsider / jeg er ikke en nettbutikk eller internettbedrift

Dette er en misoppfatning vi ofte møter hos små bedrifter. Fordi du ikke driver nettbutikk betyr det ikke at du ikke trenger en nettside. Forbrukere, også B2B-kunder må fortsatt finne deg, lære hvem og hva bedriften er, og bygge tillit til deg. Det store flertallet av våre kunder er ikke nettbutikker, og alle har sett en betraktelig økning i trafikk og omsetning ved å ha en nettside som danner grunnlaget for en profesjonell tilstedeværelse på internett.

“Jeg hadde ikke visst hva jeg skulle gjøre med en nettside selv om jeg hadde en”

I tillegg til informasjonen over er det viktig å forstå at internettbrukere finner DEG, du finner ikke DE. De søker enten direkte etter bedriften din etter at de f.eks. har fått en anbefaling, eller de søker etter et produkt eller en tjeneste du tilbyr. Om din bedrift ikke er synlig, eksisterer den heller ikke for potensielle kunder. Det skal være enkelt for deg å administrere nettsiden om du ønsker det – legge til bilder eller endre tekst. Det mer kompliserte som sikkerhet, oppetid og koder tar webutviklerne seg av.

Hvor mye koster en nettside?

En nettside kan koste alt fra ingenting til mange hundre tusen kroner.

Du kan for eksempel velge en plattform som WIX, hvor du betaler pr. mnd, for å leie en plass på deres plattform. I andre enden av spekteret finner vi en nettside fra et profesjonelt Webutvikling- og webdesign byrå, som er tilpasset din bedrifts individuelle behov. Med disse ser du på en pris fra ca. 10 000 kroner.

Ikke la prisen skremme deg fra å ha en nettside. Om du er en liten bedrift med et begrenset budsjett, kan du skaffe deg en grunnleggende nettside du kan utvide når inntektene øker. Det viktigste er å ha grunnmuren i orden, slik at nettsiden kan bygges ut i det uendelige, mens kostnadene holdes nede. Velger du riktig er det mye å spare når nettsiden senere skal utvikle seg med bedriften din.

Dette er kostnadene som ligger bak en nettside:

Hosting

dette er den fysiske plasseringen til nettsiden din på internett. Du trenger både et webhotell og en database. Det finnes billige og mer kostbare alternativer, det viktigste er at all funksjonalitet og hastighet er på plass. Bruk heller noen kroner ekstra på en god løsning, og spar det inn ved å unngå ekstrakostnader. Det koster fra 70 kr og oppover i måneden. Her går det på hastighet, antall besøkende, og server-belastning.

Domenenavn

Dette er identiteten din på internett og vises som www.dinbedrift.no. Domene er vanligvis en årlig kostnad som ligger på rundt 100 – 150 kroner i året.

Design: Noen er gratis og andre koster penger. Malbasert design gir ofte mye nettside for pengene med gode muligheter for utvidelse og tilpasning. For mange bedrifter vil det også lønne seg å designe sin egen nettside i samarbeid med UX & UI designer.

Programtillegg og utvidelser

Noen programtillegg er gratis, andre koster penger, da gjerne med månedlig eller årlig abonnement. Nettsiden blir typisk dyrere når mange ulike programtillegg skal ha kompatibilitet, integreres og oppdateres. Her er det også et sikkerhet og hastighet aspekt, som stiller krav til utviklere av programtillegg. I Apidari har vi en pakke med programtillegg som alle kunder har tilgang til for en fast pris. Disse programtilleggene dekker behovene til over 90 prosent av våre kunder, og gir profesjonell funksjonalitet som er rask, sikker og kostnadseffektiv.

Utvikling

Jo mer skreddersydd tilpasning nettsiden din krever, jo mer koster det å lage den. Valg av riktige løsninger er avgjørende for å få maksimalt ut av tilgjengelig budsjett.

Vi følger ditt prosjekt tett hele veien fra start til slutt

Ta kontakt med oss